[Ebook] ↠ Bicara Hati Author Damya Hanna – Thomashillier.co.uk

Bicara Hati Tatkala Sendirian Hatiku Terdengar Degupan Cintamu Sinopsis Bicara HatiDalam Satu Kemalangan Kecil Yang Tidak Disengajakan, Tengku Syahran Dan Zahlia Bertemu Ketika Itu, Tengku Syahran Sedang Buntu Memikirkan Cadangan Emaknya Yang Ingin Menjodohkan Dia Dengan Linda, Seorang Wanita Yang Tidak Pernah DicintainyaSeminggu Mengenali Zahlia,Tengku Syahran Menyatakan Hasratnya Untuk Memperisterikan Zahlia Untuk Mengelak Dirinya Dikahwinkan Dengan Linda Zahlia Terkejut Dengan Permintaan Tengku Syahran Tengku Syahran Tidak Dikenali Dan Tidak Mungkin Zahlia Boleh Jatuh Cinta Dengan Pemuda Itu Zahlia Serba Salah Untuk Menerima Lamaran Itu Pelbagai Cara Dilakukan Oleh Tengku Syahran Untuk Memenangi Hati Zahlia Akhirnya Zahlia Akur Tetapi Dengan Syarat Iaitu Hak Hak Peribadi Zahlia Tidak Akan DigangguSetelah Diijabkabul, Tengku Syahran Mula Berubah Egonya Tinggi Dan Dia Tidak Mengikut Perjanjian Yang Telah Ditetapkan Zahlia Rasa Tertipu Tengku Syahran Telah Mungkir Janji Kini Timbul Pelbagai Konflik Dalam Rumah Tangganya Benarkah Hakikat Bahawa Perkahwinan Yang Berdasarkan Kontrak Tidak Dapat Mengundang Rasa Cinta, Kasih, Sayang Dan Kerinduan Bicara Hati Sebuah Kisah Yang Dapat Mengungkap Segala Rahsia


About the Author: Damya Hanna

Intansuhana Ramli or Damya HannaDamya Hanna lahir pada 20 Oktober 1982 Merupakan anak kelima dari tujuh orang adik beradik Menamatkan pengajiannya di Universiti Kebangsaan Malaysia UKM , Bangi dalam jurusan perakaunan Minat Damya Hanna dalam bidang penulisan bermula ketika dia masih bersekolah rendah lagi Cuma penyampaian ceritanya ketika itu lebih menjurus pada golongan kanak kanak Ketika di peringkat matrikulasi, minat menulis masih belum membara sepenuhnya tetapi masih berterusan menulis dan sering meminta pendapat rakan rakan tentang ceritanya Sehinggalah di peringkat universiti, minat itu semakin hari semakin menyala dan di situlah segalanya bermula Damya Hanna muncul dengan novel pertamanya berjudul BICARA HATI.Beliau bernasib baik kerana novel ini meletup di pasaran Novel pertama yang mendapat sambutan jarang jarang terjadi kepada seseorang penulis Nampaknya, nasib menyebelahinya Memandangkan minatnya dalam dunia penulisan tidak pernah padam, Damya Hanna terus menulis hingga kini Harapan dan impian Damya Hanna, dia ingin terus berjaya dalam bidang yang diceburi Bukan sahaja dalam bidang ilmuan untuk menjadi seorang akauntan tetapi juga untuk menjadi seorang penulis yang prolifik dan disenangi ramai Insya ALLAH.Karya karya Damya Hanna setakat ini 1 Bicara Hati 6 Mac 2003 2 Sepi Tanpa Cinta 22 Jul 2004 3 Saat Cinta Bersemi 20 Jun 2005 4 Rela Ku Menanti 4 Mei 2006 5 Senafas Rindu 30 Apr 2007 6 Ternyata Cinta 5 Apr 2008 7 Ilham Hati 15 Jun 2009 8 Ingin Berkasih Lagi 20 Mac 2012.



10 thoughts on “Bicara Hati

  1. says:

    I remembered reading it when I was in college and thought it was okay I remembered feeling a bit odd for not liking itsince all of my housemates were head over heels over it After reading Adam dan Hawa late last year, I was in a mood for a Malay novel so I thought of this book And I don t know what I was thinking years ago because this time around, I love it Love the story, love the chemistry I love the fact that it s not heavy on the drama I like that the author focuses on the H h, I remembered reading it when I was in college and thought it was okay I remembered feeling a bit odd for not liking itsince all of my housemates were head over heels over it After reading Adam dan Hawa late last year, I was in a mood for a Malay novel so I thought of this book And I don t know what I was thinking years ago because this time around, I love it Love the story, love the chemistry I love the fact that it s not heavy on the drama I like that the author focuses on the H h, and did not expand the story by crouching into a big family drama which could happen, this being a Malay drama after all However, I can t say that all is well with the story although me rated it 5 stars may suggest otherwise I can t say I m pleased with the way the author deals with the rape aftermath Rape is rape, and non consensual intercourse between husband and wife is a rape Even though the husband later apologizes to his wife, it came across as a little blase So I was really unhappy with that But after the couple have moved on from that problem, they were all cute and happy again and my heart melt into a puddle of mush Again


  2. says:

    Ni novel pertama yang aku nak review Kebetulan novel pertama yang aku sendiri beli dengan duit pertama gajiku selepas SPM Dan kebetulan juga ia adalah karya pertama Damya Hanna bersama Alaf 21 Kebetulan yang amat manis kan BH mengisahkan tentang kehidupan Zahlia Gadis si anak angkat ini punya hati yang cukup besar Bekerja di rumah anak yatim di mana dia telah membesar Zahlia digambarkan sebagai anak gadis yang cukup berhemah, lemah lembut penuh dengan ciri ciri kewanitaan Melayu Islam.Pert Ni novel pertama yang aku nak review Kebetulan novel pertama yang aku sendiri beli dengan duit pertama gajiku selepas SPM Dan kebetulan juga ia adalah karya pertama Damya Hanna bersama Alaf 21 Kebetulan yang amat manis kan BH mengisahkan tentang kehidupan Zahlia Gadis si anak angkat ini punya hati yang cukup besar Bekerja di rumah anak yatim di mana dia telah membesar Zahlia digambarkan sebagai anak gadis yang cukup berhemah, lemah lembut penuh dengan ciri ciri kewanitaan Melayu Islam.Pertembungan antara Zahlia Tengku Syahran membawa 1 impak yang amat besar dalam hidupnya Siapa tahu jejaka yang dilanggarnya itu merupakan bakal suaminya Hahaha time ni, aku rasa cam senang sangat lak si Zahlia ikut idea si Tengku Syahran Adeh, maybe sebab duit kan Dia nak bantu rakannya, Razif yang kebetulan menghidap penyakit buah pinggang Erm, Razif ada menyimpan rasa pada Zahlia.Kisah mereka amat menarik bila episod rumah tangga tu bermula Tengku Syahran bermati matian mengelak dari jatuh cinta Tapi xsangka pula lain yang jadinya Tanpa disedari cinta itu mula hadir dalam diri masing2 Amat menarik yang part Zahlia lumurkan susu pekat kat tangan Tengku Syahran sebab nak hilangkan rasa panas lecur pada tangan Tengku Syahran Gara2 dia yang ralit usha bini sendiri Tapi, kantoi lak di situ dengan adiknya hahahaPerhubungan mereka diuji bila masa kontrak perjanjian perkahwinan mereka dicuri anak kawan Mama Tengku Syahran, yang pada mulanya dikatakan bakal menjadi isteri Tengku Syahran Kasihan Zahlia Dia dihalau oleh ibu mentuanya sendiri Akhirnya untuk mengelakkan isterinya pergi, Tengku Syahran rela mengundur diri Zahlia ditempatkan di rumah temannya yang ketika tu Zahlia sedang pregnant Macam tak logik la tapi tu la kot kalau sayang tinggal2kan hahahaKesudahannya Baca sendiri hihihi yang pastinya jangan risau sebab buku2 Alaf 21 kebanyakannya happy ending Lagi lak aku ni yang selalu buat spoiler baca ending setiap novel sebelum aku memulakan membaca sesuatu novel My bad habit hik3 lalala5


  3. says:

    Naskah untuk dilepaskan RM11.00 Pm je. Oh my naskah ini adalah legend antara yang legend Sebaris dengan naskah Ombak Rindu yang juga dikeluarkan pada 2003 Pengikut tegar novel Melayu pasti pernah melintasi naskah ini di waktu remaja mereka Di tanganku ini cetakan yang ke 24 Dan rasanya selepas tertayangnya drama bersiri lakonan si Jebat, tentu cetakannya akan diulang ulang lagi So, jangan pertikaikan idea mengadaptasikan novel ke filem drama bersiri banyak keuntungannya dari s Naskah untuk dilepaskan RM11.00 Pm je. Oh my naskah ini adalah legend antara yang legend Sebaris dengan naskah Ombak Rindu yang juga dikeluarkan pada 2003 Pengikut tegar novel Melayu pasti pernah melintasi naskah ini di waktu remaja mereka Di tanganku ini cetakan yang ke 24 Dan rasanya selepas tertayangnya drama bersiri lakonan si Jebat, tentu cetakannya akan diulang ulang lagi So, jangan pertikaikan idea mengadaptasikan novel ke filem drama bersiri banyak keuntungannya dari segi RM kepada dunia penulisan kita TAPI kalau dulu zaman ketika kau masih anak2, tentu tidur malam akan bertemankan ke angau an kepada kesempurnaan Tengku Syahran yang digambarkan Juga bertemankan air mata dek cabaran hidup yang terpaksa diharungi oleh Zahlia Itu dulu.Kini aku secara paksarela sesuatu yang tak ingin dibuat tetapi secara semulajadinya dibuat memandang naskah ini dari sudut yang berbeza Memikirkan betapa lemahnya seorang anak bernama Tengku Syahran Betapa ketidakdayaannya menghalang niat si ibu dalam hal memilih jodoh Jika pasangan yang dipilih, suci dan murni seperti gadis lain, ya. mungkin tiada alasan untuk Syahran menolak Tetapi untuk gadis yang bukan gadis seperti Linda, tentu kukuh alasan untuk menidakkan calon si ibu Juga ke sampaihati nya memaksa Zahlia untuk menikah hanya sebagai jalan keluar daripada desakan si ibu Malah kebodohannya kerana terrr..jatuh cinta dengan si isteri Juga watak Zahlia yang kononnya gadis sempurna yang cacat apabila bergelar wanita Sanggup mencipta kontrak bodoh hanya semata mata untuk RM30k.Memang kisah cinta mereka berdua manis bergula Jika dulu ketika masih kanak2 gula2 beginilah yang akan melekatkan kita untuk mengepit sesuatu naskah ini Tetapi bila dah masuk era oldschool begini, yg aku cari adalah pengisian di sebalik babak2 diabetic tersebut i Logik yang boleh dipertikaikan memaksa satu ikatan perkahwinan hanya kerana kesalahan pelanggaran kereta yang tidak disengajakan eh eh. sama la mcm I Love You, Mr Arrogant ii Plot si suami memperkosa isteri sendiri atas alasan cemburu buta Plot yang langsung aku x boleh terima Biarpun hubungan sebegini antara suami dan isteri dihalalkan, tapi yang salah tetap salah Dayusnya Shahran bila berlaku kejam terhadap Zahlia, jika sekali mungkin boleh dimaafkan, but he did it TWICE iii Kebodohan Zahlia memberi kemaafan kepada si suami yang menghukum si isteri dengan cara yang paling menjijikkan Zahlia seakan akan tutup mata atas dosa Shahran apabila cintanya menguasai akal aku lebih sukakan Alia dalam Andai Itu Takdirnya bila dia menghukum Syed Zahril sepuas hatinya sebelum menerima kembali suaminya itu.iv Meninggalkan isteri dalam keadaan isteri yang sedang hamil setelah dihalau oleh keluarga Tak logik tak logikApapun, naskah ini akan tetap telah tercatit dalam diari pink kau dan aku


  4. says:

    hmmm. dah lame bace buku nie. mybe mase form 1 dlu sbb terikut2 ngn member2 yg gian bace novel cinta mase tu. mase x mtg lg tu mase tulah, rase novel nie cam sweet sgt. tp skang rase novel nie biase je. all bout love. just ok jela novel nie. nothing challenging..


  5. says:

    This review has been hidden because it contains spoilers To view it, click here Rata rata, ramai yang familiar dengan novel Bicara Hati ni Mungkin memang kalian baca novelnya dahulu atau kalian tak baca novel tapi terus tengok drama lakonan Sharnaz dengan perempuan macam muka mat salleh tu tak ingat namaIka baca novel ni masa ika darjah 6 Novel cinta waktu tu memang in sangat Kalau tengok, masa sekolah Ada yang curi curi baca kot Sebab takut kena rampas novel Kahkah During that time, ika rasa memang novel ni boleh la baca banyak kali sampai lunyai sebab bes Rata rata, ramai yang familiar dengan novel Bicara Hati ni Mungkin memang kalian baca novelnya dahulu atau kalian tak baca novel tapi terus tengok drama lakonan Sharnaz dengan perempuan macam muka mat salleh tu tak ingat namaIka baca novel ni masa ika darjah 6 Novel cinta waktu tu memang in sangat Kalau tengok, masa sekolah Ada yang curi curi baca kot Sebab takut kena rampas novel Kahkah During that time, ika rasa memang novel ni boleh la baca banyak kali sampai lunyai sebab best Tapi bila dibaca balik pada tahun 2020 Ika kurangkan rating Kenapa Kerana, tema kahwin boleh dikatakan kurang relevan Andai kata relevan sekalipun Storyline dah kena ada kelainan Next, Tengku Syahran Zahlia dalam ni terlalu perfect gambarannya Seolah olah tiada cacat cela Hee Tengku boleh dikatakan sangat terdesak sehingga ajak kahwin stranger Zahlia Member langgar kereta je kot Haha Tapi stranger tu pun masa tu terdesak jugak So, rasa mcm percaturan yang sangat besar dalam hidup dieorang dua la Kena korbankan diri utk kahwin dgn org yg kita tak kenal sama sekali Lepastu, Zahlia boleh buat kontrak Kontrak yang jerat diri dia dan Tengku Kemon Duduk serumah sebilik Lagi lagi engkau cantik blala Confirm suami terfall in love ah gituw So kontrak dia dinamakan kontrak makan diri Sama jugak macam Tengku Syahran, dia tak dapat ikut syarat kontrak Haha Dan part yang Tengku cemburukan si Zahlia dan terus rogol Zahlia tu Em Tak okay Ibarat macam paksa seseorang utk buat benda yang dia tak rela Eeii Kenot Spoil la Tengku ni Ergh


  6. says:

    Bicara hati novel first yang menarik minat saya untuk membaca novel kalau tak, jangan haraplah saya nak baca novel, dulu pada saya, watak zahlia terlalu baik, polos saya suka Tengku Syahran sebab dia agak nakal dia ada aura yang tersendiri sampai jatuh cinta dibuatnya _ watak razif ni penting jugak sebab dialah penyebabnya, zahlia setuju kahwin dengan tengku tapi, penglibatan dia dalam novel ni, saya tak suka kihkihkih sebab setiap masa nak zahlia ngan tengku je saya paling benci wa Bicara hati novel first yang menarik minat saya untuk membaca novel kalau tak, jangan haraplah saya nak baca novel, dulu pada saya, watak zahlia terlalu baik, polos saya suka Tengku Syahran sebab dia agak nakal dia ada aura yang tersendiri sampai jatuh cinta dibuatnya _ watak razif ni penting jugak sebab dialah penyebabnya, zahlia setuju kahwin dengan tengku tapi, penglibatan dia dalam novel ni, saya tak suka kihkihkih sebab setiap masa nak zahlia ngan tengku je saya paling benci watak linda, of kos memang meluatnyaaaa jahat sangat si penabur fitnah berjaya dahlahh perangai tak elok geram tau kesian kat zahlia sebab cemburu tengku syahran buat dia menderita sangat2 menderita tengku syahran terlalu ego, cemburu buta at last, mulalah terhegeh hegeh nak dapatkan zahlia balik


  7. says:

    novel melayu by woman that i d love the most yeah.


  8. says:

    sye suke sngt cerite niebuku ni yg pertme sye bce buku novel..lepas bcebuku nieterus sye mint buku novel


  9. says:

    typical malay novel.


  10. says:

    Saya mencari novel ni lepas tengok drama siri kat Astro Prima pada setiap hari Selasa Alhamdulillah, terjumpa plak ebook dalam duk mencari link siri siri yang terlepas nak tengok, so jimat tak yah beli buku Early story as compared to drama serial agak lebih kurang sama But towards serial yg currently played on TV, dah lari sket and quite dissappointed sbb ada watak2 kat TV tu yg saya amatlah tak suka. nyampah gitu..tapi still layan sbb nak tgk ending die macam mana As of today 30 Ap Saya mencari novel ni lepas tengok drama siri kat Astro Prima pada setiap hari Selasa Alhamdulillah, terjumpa plak ebook dalam duk mencari link siri siri yang terlepas nak tengok, so jimat tak yah beli buku Early story as compared to drama serial agak lebih kurang sama But towards serial yg currently played on TV, dah lari sket and quite dissappointed sbb ada watak2 kat TV tu yg saya amatlah tak suka. nyampah gitu..tapi still layan sbb nak tgk ending die macam mana As of today 30 April 2012 , drama ni lom abis lagi kat TV


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *